ОНОВЛЕНИЙ ПІДХІД ДО НАВЧАННЯ ОСНОВ СИСТЕМ АВТОМАТИЧНОГО ПРОЄКТУВАННЯ СТАРШОКЛАСНИКІВ НА УРОКАХ ТЕХНОЛОГІЙ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2410-2075-2024-18.8

Ключові слова:

система автоматичного проєктування, програмування й робототехніка, інформаційні технології в освіті, уроки технологій, підготовка старшокласників, комп’ютерне проєктування

Анотація

У статті аналізується стан і перспективи оновлення змісту програми вибіркового навчального модуля «Комп’ютерне проєктування» з технологій, який є найбільш затребуваний у виборі серед старшокласників і вчителів. Підтверджено, що навички учнів у цифрових технологіях розвиваються основним чином під час вивчення навчального модуля «Комп’ютерне проєктування». Водночас показано, що під час вивчення інших вибіркових модулів ці навички також формуються, особливо коли учні використовують цифрові технології для роботи з комп’ютером і відповідним програмним забезпеченням з метою обробки та створення інформації. Ці навички є важливими для проєктно-технологічної діяльності, що є основою технологічної галузі в середній освіті. Ураховуючи технологічні зміни у сфері комп’ютерного проєктування й моделювання, пропонуємо доповнити навчальну програму вивченням штучного інтелекту і створенням 3D-моделей, що стане основою для реалізації тривимірного дизайну, використовуючи такі програмні засоби як AutoCAD, SketchUp і Fusion 360. Обґрунтовано вивчення базових позицій системи автоматичного проєктування, яка дасть змогу старшокласникам займатися реальними технічними проєктами, розвивати практичні навички й поглиблювати розуміння інженерних і технічних концепцій. Окреслено конкретні варіанти застосування й можливостей САПР у шкільному навчанні: механічне проєктування, електроніка та PCB-проєктування, архітектурне проєктування, автоматизація виробничих процесів, програмування й робототехніка. Акцентовано увагу на необхідності формування в учнів умінь швидкого розпізнавання, обробки, ефективного використання й відтворення інформації, яка надходить, бо набуття знань і навичок у галузі інформаційних технологій стає основною вимогою до випускників шкіл.

Посилання

Вересоцька Н., Рошко Д. Інформаційно-комунікаційні технології на уроках трудового навчання. Безпека життєдіяльності, екологія і охорона здоров’я дітей і молоді ХХІ сторіччя: сучасний стан, проблеми та перспективи : збірник матеріалів Міжнарод. наук. практ. інтернет-конф., 27–28 вер. 2018 р. Переяслав-Хмельницький, 2018. С. 30.

Засєкіна Т.М., Коршунова О.В., Василашко І.П. Модельна навчальна програма міжгалузевого курсу “STEM. 7–9 класи» для закладів загальної середньої освіти. URL: https://stemconnect.com.ua/img/navchaemo/Programa_STEM.pdf (дата звернення 28.01.2024).

Каталог надання грифів. URL: https://imzo.gov.ua/kataloh-nadannia-hryfiv (дата звернення 28.01.2024).

Морзе Н.В., Піх О.З. Інформаційні системи : навчальний посібник / за наук. ред. Н.В. Морзе. Івано-Франківськ : ЛілеяНВ, 2015. 384 с.

Технології 10–11 класи (рівень стандарту) : навчальна програма. URL: http://surl.li/euwg (дата звернення 28.01.2024).

Основи САПР в автомобілебудуванні : навчальний посібник / О.М. Артюх, О.В. Дударенко, В.В. Кузьмін та ін. Запоріжжя : НУ «Запорізька політехніка», 2021. 168 с.

Технології (рівень стандарту) : підручник для 10 (11) кл. закл. загал. серед. освіти / І.Ю. Ходзицька, Н.І. Боринець, В.М. Гащак та інші. Харків : Ранок, 2019. 208 c.

Трифонова О.М., Садовий М.І. Навчання САПР на основі інноваційних методів аналізу та синтезу знань нормативних документів ДСТУ. URL: https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox?projector=1(дата звернення 28.01.2024).

Методи та системи штучного інтелекту : навчальний посібник / В.Г. Фратавчан та інші. Чернівці : ЧНУ, 2023. 114 с.

Шестаковський Л.Л., Ткаченко А. М. Програма курсу за вибором «Професійні проби» для учнів 8–11 класів «Технології комп’ютерної обробки інформації» 2023 рік. URL: https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvita/navchalni-programi/navchalni-programi-kursiv-za-viborom-fakultativiv (дата звернення 28.01.2024).

Шестаковський Л.Л., Ткаченко А.М. Програма курсу за вибором «Професійні проби» для учнів 8–11 класів «Технічне креслення на базі комп’ютерних програм» 2023 рік. URL: https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvita/navchalni-programi/navchalni-programi-kursiv-zaviborom-fakultativiv (дата звернення 28.01.2024).

Barandych K.S., Podolyan O.O., Hladskyy M.M. Automated design systems. Kyiv : KPI im. Ihorya Sikorskoho, 2021.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-22