ВИКОРИСТАННЯ ТВОРЧОСТІ А. ЧЕХА В ПРОЦЕСІ НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ МОЛОДІ В УМОВАХ РОСІЙСЬКОЇ АГРЕСІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2410-2075-2024-18.16

Ключові слова:

художня література, літературний твір, патріотичне виховання, громадянська позиція, патріотичні переконання

Анотація

Актуальність дослідження зумовлена активним рухом літературних процесів під час війни, творчістю сучасних українських письменників, діяльність яких впливає на свідомість молоді, активізує громадянську позицію та патріотичні переконання в умовах збройної агресії. У статті акцентується увага на пошук сюжетних ліній у творах А. Чеха, де описані морально-етичні й загальнолюдські якості, психологія взаємин військовослужбовців із цивільним населенням. Публікація підтверджує факт, що сучасна художня література та її представники своєю діяльністю чинять значний вплив на молодь у культурній площині. Ураховуючи основні сюжетні лінії й побудову творів із національним забарвленням, простежуємо зв’язок автора між національною атрибутикою та письменницькою майстерністю. А. Чех за допомого слова демонструє цільовій авдиторії власне ставлення до держави й державності загалом. Оскільки читання – це специфічний спосіб сприйняття образу в літературі, пов’язаний із творчістю читача, необхідно з’ясувати сутність процесу, який відбувається під час створення образу в уяві читача. Це своєрідна співтворчість, у ході якої поєднується досвід читача й досвід письменника. Вплив художніх творів на духовний складник індивіда здійснюється в процесі цієї співтворчості. Твори словесного мистецтва звернені безпосередньо до читача, його особистого досвіду, почуттів і думок, непомітно, на основі особистих переживань і роздумів, викликаних художніми образами, підводять до авторської оцінки зображених явищ, до ідеї твору. При цьому й оцінка, й ідея стають немовби особистим надбанням читача. Прозові твори сучасних авторів, таких як А. Чех, є сполучною ланкою у формуванні патріотичних переконань серед молоді. Літературні образи й художні прийоми допомагають посилити педагогічний вплив на молодь.

Посилання

Бех І.Д. Виховання особистості : у 2 кн. Кн.1 : Особистісно орієнтований підхід: теоретико-технологічні засади. Київ : Либідь, 2003. 280 с.

Власова Н.Ф. Концептуальні ідеї патріотичного виховання в системі освіти. Електронний збірник наукових праць Запорізької обласної академії післядипломної педагогічної освіти. 2012. Вип. 1 (7). C. 8–12.

Кірішко Л.М. Патріотичне виховання учнівської молоді в умовах сучасного навчального закладу. Методичний вісник обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського. 2010. № 46. 270 с.

Концепція національно-патріотичного виховання молоді : Затверджено спільним наказом Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, Міністерства оборони України, Міністерства культури і туризму України та Міністерства освіти і науки України від 29липня 2019 року. URL: https://mon.gov.ua/storage/app/uploads/public/5d5/279/7ca/5d52797ca746c359374718.pdf (дата звернення 23.04.2024).

Пащенко Д. Патріотичне і національне виховання складові становлення громадянина. Шлях освіти. 2002. № 1. C. 9–14.

Токмань Г. Методика навчання української і зарубіжної літератури: самостійна робота студента : навчально-методичний посібник. Київ : Міленіум, 2019. 110 с.

Харагірло В.Є. Національне виховання здобувачів освіти на сучасному етапі : навчально-методичний посібник. Біла Церква : БІНПО, 2020. 93 с.

Чех А. О. Район «Д». Чернівці : Меридіан Черновіц, 2019. 320 с.

Чех А.О. Точка нуль. Чернівці : Видавець Померанцев Святослав, 2023. 216 с.

Чех А.О. Хто ти такий? Чернівці : Меридіан Черновіц, 2021. 304 с.

Чех А. Профайл автора. URL: https://uk.globalvoices.org/author/artem-chekh (дата звернення: 06.05.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-22