ПРОФЕССИОНАЛЬНО-ЛИЧНОСТНЫЕ КОМПЕТЕНЦИИ ПЕДАГОГА

Автор(и)

  • УТКИР КАРШИЕВИЧ ТОЛИПОВ

DOI:

https://doi.org/10.32782/2410-2075-2022-14.20

Ключові слова:

професійна компетентність, психодіагностична компетентність, гуманістичний похід, професійне майстерність, педагогічний професіоналізм, індивідуальний стиль діяльності.

Анотація

У статті здійснено аналіз професійної компетентності вчителя, яка визначається єдністю його методологічної, спеціальної та психолого-педагогічної підготовки. Акцентовано увагу на тому, що на початку XXI століття проблема змісту професійно-особистісних компетенцій викладача набула не властивих їй раніше рис. По-перше, це пов'язано зі зміною соціально-професійної ролі педагога, яка не обмежується передачею суми знань. Викладач сьогодні орієнтується на створення таких умов освітнього процесу, які сприяли б усвідомленню учнями необхідності самостійного придбання та модернізації знань, наполегливої роботи з саморозвитку та самовиховання. По-друге, власних знань, професійних умінь і компетенцій педагога не може бути достатньо на весь період його педагогічної діяльності. Вимога сучасного суспільства «Освіта через все життя» є стимулом до особистого зростання, безперервної освіти, постійного підвищення кваліфікації.

Посилання

Зимняя И. А. Педагогическая психология : Учебник для вузов (2-е изд., доп., исправ. и перераб). Москва : Просвещение, 2001.

Гутник И. Ю. Педагогическая диагностика образованности школьников. Теория. История. Практика. СПб., 2000.

Митина Л. М. Психология профессионального развития учителя. Москва : Флинта, 1999.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-10-19