ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ УЧНІВ ІЗ ПОРУШЕННЯМИ МОВЛЕННЯ НА УРОКАХ МАТЕМАТИКИ

Автор(и)

  • Н. М. Горопаха
  • Т. О. Павлюк

Ключові слова:

екологічна компетенція; екологічна освіта; математика; учні з порушеннями мовлення; правила поведінки в природі; проблемні ситуації.

Анотація

У статті розкривається питання формування екологічної компетенції учнів із порушеннями мовлення на уроках математики, обґрунтовуються педагогічні умови формування екологічної компетенції учнів з порушеннями мовлення на уроках математики. Водночас екологічна освіта розглядається як основа нової парадигми сучасної освітньої системи, яка базується на особистісно зорієнтованому та гуманістичному підходах організації освітньої діяльності учнів з порушеннями мовлення. Автори статті виокремлюють педагогічні умови, які виявилися ефективними для формування екологічної компетенції учнів з порушеннями мовлення на уроках математики: застосування проблемних ситуацій для формування екологічної компетенції учнів з порушеннями мовлення на уроках математики; підвищення готовності педагогів до застосування у роботі з учнями з мовленнєвими порушеннями інноваційних методів у поєднанні з традиційними; налагодження взаємодії з батьками для закріплення отриманих знань про природу.

Посилання

Гаврилов О. В. Спеціальна методика математики в допоміжній школі: навч. – метод. посібник. Кам’янець-Подільський : Медобори, 2011. 184 с.

Горопаха Н. М. Сучасні підходи до розробки програм екологічної освіти дітей дошкільного віку. Нова педагогічна думка. Спецвипуск. 2011. грудень. С. 35.

Державний стандарт початкової освіти. URL : http://dano.dp.ua/attachments/article/303/Державний%20стандарт%20поча ткової%20освіти.pdf

Каверин А. В., Массеров Д. А. Роль экологического образования в устойчивом развитии общества. Интеграция образования. 2014. №3 (76). doi: 10.15507/inted.076.018.201403.046 URL : http://cyberleninka.ru/article/n/rol-ekologicheskogo-obrazovaniya-vustoychivom- razvitii-obschestva #ixzz4LwhsHJRE.

Концепція екологічної освіти України. Інформаційний збірник Міністерства освіти і науки України. 2002. № 7. С. 3–23.

Николаева С. Роль педагогической технологии в формировании экологической культуры детей и взрослых. Дошкольное воспитание. 2000. № 6. С. 19–30

Перова М. Н. Методика преподавания математики корекционной школе. Москва : Владос, 2001. 408 с.

Савенков А. И. Маленький исследователь : Как научить младшего школьника приобретать знания. Москва : Академия развития, 2003. 160 с.

Эк В. В. Обучение математики учащихся младших классов вспомагательной школы. Москва: Просвещение, 1990. 176 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-14