ІНТЕРАКТИВНИЙ ТЕАТР ЯК ДІЄВИЙ ЗАСІБ ПРОФІЛАКТИКИ ВІКТИМНОЇ ПОВЕДІНКИ ПІДЛІТКІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2410-2075-2024-18.21

Ключові слова:

несприятливі умови соціалізації, віктимні підлітки, віктимна поведінка, інтерактивні методи й техніки театралізації

Анотація

У статті обґрунтовано сутність поняття «профілактика віктимної поведінки підлітків», під яким розуміємо спеціально організовану професійну педагогічну діяльність із виявлення підлітків, які через їхні особистісні характеристики й віктимогенний вплив сім’ї можуть виявитися найбільш вірогідними жертвами несприятливих умов соціалізації, і на цій основі надання превентивної допомоги підлітку шляхом корекції його віктимних рис, сприяння вирішенню його індивідуальних проблем, пов’язаних зі спілкуванням, успішним просуванням у навчанні, із життєвим самовизначенням, а також створення безпечного середовища, необхідного для розвитку підлітка, розкриття й реалізації його внутрішніх сил, формування здатності до самостійної діяльності. Зосереджено увагу на застосуванні інтерактивних методик, зокрема інтерактивного театру як оптимальної форми соціально-педагогічної профілактично-корекційної роботи з віктимними підлітками, що дає змогу, застосовуючи психотерапевтичні механізми різних інтерактивних методів і технік театралізації, звернути увагу на проблеми віктимного підлітка, виявити й продемонструвати шляхи вирішення цих проблем найбільш конструктивними шляхами, а також сприяти його саморозвитку. Визначено його функції, обумовлено завдання, обґрунтовано стадії включення віктимних підлітків у діяльність інтерактивного театру: підготовча – розкріпачення підлітків – учасників театру, створення невимушеної, вільної від зайвого контролю обстановки, навчання елементарної регуляції поведінки; імпровізаційна – розвиток навичок діяти спонтанно, орієнтуючись на те, що відбувається «тут і зараз»; діагностично-формувальна – вивчення ролі невербальних засобів у житті людини, формування здатності виражати свої почуття, емоційні стани, проблеми без слів і розуміти невербальну поведінку інших; пізнавально-формувальна – діагностика підлітками своїх здатностей у використовуванні різних соціальних ролей, зіставлення своїх можливостей з ідеальними нормами поведінки; інтерактивно-реконструктивна – розвиток у підлітків навичок усвідомлення проблеми, корекція стратегій їхньої взаємодії з іншими людьми. Констатовано, що використання соціально-педагогічного інтерактивного театру як сукупності інтерактивних методик і технік, основаних на драматизації, сприятиме успішному формуванню адаптивної поведінки віктимних підлітків.

Посилання

Бовть О.Б. Вивчення соціально-психологічних чинників віктимної поведінки дітей та підлітків. Проблеми загальної та педагогічної психології : збірник наукових праць Ін-ту психології ім. Г.С. Костюка Акад. пед. наук України / за ред. С.Д. Максименка. Київ, 2009. Т. 11. Ч. 1. С. 39–49.

Енциклопедія для фахівців соціальної сфери / за заг. pед. І.Д. Звєрєвої. 2-ге видання. Київ ; Сімферополь : Універсум, 2013. С. 166.

Жеребньова Л. Соціально-психологічний театр. Київ : Шкільний світ, 2011. 120с.

Петрик Т.Д. Імпровізація. Художні та методологічні пошуки в її розвитку та застосування видатними театральними педагогами. Вісник Запорізького національного університету. Серія «Педагогічні науки». 2010. № 1. С. 87–92.

Сергієнко І.М. Інтерактивний соціально-психологічний театр як метод підготовки практичних психологів. URL: http://archive.nbuv.gov.ua/portal/SOC_Gum/PSPO/2006_9_1/doc_pdf/sergienko.pdf (дата звернення 02.03.2024).

Соціальна педагогіка : підручник / за ред. А.Й. Капської. 4-те вид., виправ. та допов. Київ, 2011. 488 с.

Терпелюк В.В. Соціально-педагогічний інтерактивний театр у роботі з віктимними підлітками : методичні рекомендації / за ред. П.М. Гусака. Луцьк : Вежа-Друк, 2014. 72 с.

Шишко О.Я. Деякі особливості віктимної поведінки підлітків. Соціальна робота в Україні: теорія і практика : наук.-метод. журн. 2010. № 3. С. 41–48.

Шахрай В. Сучасні педагогічні ідеї використання театрального мистецтва у соціальному розвитку школярів. Нова педагогічна думка : наук.-метод. журнал. 2010. № 3. С. 1–8. URL: www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Npd/2010_3/shahray.pdf (дата звернення 02.03.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-22