ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ МЕДІАГРАМОТНОСТІ НАСЕЛЕННЯ В СУЧАСНОМУ ІНФОРМАЦІЙНОМУ СУСПІЛЬСТВІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2410-2075-2022-14.12

Ключові слова:

медіаграмотність, медіаосвіта, сучасне інформаційне суспільство, критичне мислення, маніпуляції, фейкова інформація.

Анотація

У статті розкрито проблему формування медіаграмотності населення, розвитку критичного мислення, захисту від маніпуляцій як актуального питання сьогодення. Провідна роль у вирішенні цього завдання належить медіаграмотним педагогам, які б досконало володіли знаннями в галузі медіаосвіти та вміли використовувати їх на практиці, у підготовці дітей до дорослого життя. Розкрито сутність поняття «медіаграмотність», проаналізовано поетапне формування медіаграмотності особистості від народження та впродовж життя. Акцентовано увагу, що заклади вищої освіти спонукають викладачів до підвищення рівня медіаграмотності шляхом участі у курсах, вебінарах та тренінгах. Запропоновано у закладах вищої освіти впроваджувати медіаосвіту у процесі вивчення обов’язкових та вибіркових освітніх компонент, зокрема «Основ медіаграмотності». Досліджено сайти, проєкти, портали, медіаресурси, державні реєстри та онлайн-сервіси, які сприяють підвищенню рівня компетентності населення в галузі медіа. Проаналізовано діяльність викладачів, напрямів, шкіл, кіноклубів медіаосвітньої спрямованості. Розкрито роль медіаосвіти в російській пропаганді. Визначено, що критичне мислення – це основа медіаграмотності. Розвивати його потрібно починати з раннього віку. Обізнаний в сфері медіа, значить озброєний. Медіаграмотність – це життєво важлива навичка, яку має мати кожен. Це знання, які без перебільшення впливають на долю країни та на вектор її розвитку.

Посилання

Дмитренко О. Медіаграмотність. З чого почати Проєкт «Дружня школа» радить, як допомогти учням стати медіаграмотними. URL: https://nus.org.ua/articles/mediagramotnist-z-chogo-pochaty/ (дата звернення: 20.04.2022).

Жилавская И. В., Медиаобразование молодежной аудитории. Томск : ТИИТ, 2009. 322 с.

Концепція впровадження медіаосвіти в Україні (нова редакція). URL: https://ms.detector.media/ mediaprosvita/mediaosvita/kontseptsiya_vprovadzhennya_mediaosviti_v_ukraini_nova_redaktsiya (дата звернення: 24.04.2022).

Литовченко Н.О. Медіаосвіта як напрям освітнього процесу в дошкільному закладі. URL: https://vseosvita.ua/library/mediaosvita-ak-napram-osvitnogo-procesu-v-doskilnomu-zakladi- 283202.html (дата звернення: 22.04.2022).

Медіаграмотність у початковій школі : посібник для вчителя / О. В. Волошенюк, О. В. Ганик, В. В. Голощапова, Г. А. Дегтярьова та ін. За редакцією О. В. Волошенюк, В. Ф. Іванова. Київ : ЦВП, АУП, 2018. 234 с.

Портал медіаосвіта і медіаграмонтність. URL: https://medialiteracy.org.ua/ (дата звернення: 15.04.2022).

Потапова Валентина «Изучавшие медиаграмотность студенты не поддались пропаганде, когда Россия аннексировала Крым». URL: https://ms.detector.media/mediaosvita/post/23941/2019-12-14- valentyna-potapova-yzuchavshye-medyagramotnost-studenty-ne-poddalys-propagande-kogda-rossyyaanneksyrovala- krym/ (дата звернення: 15.04.2022).

Проєкт «Програма медіаграмотності для громадян». URL: https://www.aup.com.ua/mediaosv/ programa-mediagramotnosti (дата звернення: 14.04.2022).

Brown J. Media Literacy Perspectives. Journal of Communication. 1998. Vol. 48. Is. 1.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-10-19