ГУМАНІЗАЦІЯ І ГУМАНІТАРИЗАЦІЯ ОСВІТИ В КОНТЕКСТІ ЇЇ ДЕМОКРАТИЗАЦІЇ

Автор(и)

  • І. М. Силадій

Ключові слова:

гуманізм, гуманізація освіти, гуманітаризація освіти, демократизація освіти.

Анотація

Ідея гуманізації і гуманітаризації освіти має давнє коріння. Але її дійсна реалізація виявилася можливою лише в умовах демократизації суспільних процесів. Адже справжня гуманізація передбачає не тільки прагнення до людяності, але й впровадження гуманістичних засад у соціальні відносини. Проте розвиток гуманістичної традиції в освіті в контексті її демократизації сьогодні пов’язується переважно з подоланням технократизму як способу мислення і діяльності. Тому в навчальних закладах України особлива увага звертається на необхідність поглиблення гуманітаризації інженерно-технічної та природничо- наукової освіти. Але гуманізація освіти також передбачає орієнтацію навчально-виховного процесу на суб’єкт-суб’єктні відносини, в яких формуються найкращі демократичні якості тих, хто навчається – їх прагнення свободи, активна життєва позиція, ініціативність, готовність до колективної інтелектуальної діяльності тощо. У статті наголошується, що гуманізація і гуманітаризація освіти припускають реалізацію принципово нової її спрямованості, пов’язаної не з підготовкою «знеособлених» майбутніх фахівців, а з досягненням гармонійно й професійно розвиненої особистості. Гуманістична спрямованість освіти змінює традиційне уявлення про таку її мету, як узвичаєне формування системи знань, умінь і навичок. Сьогодні гуманістична мета освіти вимагає негайного перегляду її змісту, який повинен включати не тільки новітню науково-технічну інформацію, а й гуманітарні особистісно розвиваючі знання й уміння, досвід творчої діяльності, емоційно ціннісне ставлення до світу й людини в ньому, а також систему морально-етичних почуттів, що визначають її поведінку в різноманітних життєвих ситуаціях. Таким чином, гуманізація та гуманітаризація освіти в контексті її демократизації передбачає реалізацію людиновимірного орієнтованого навчання, спрямованого на гуманізацію соціального, соціально-політичного та соціально- культурного середовища.

Посилання

Даль В. И. Толковый словарь живого великорусского языка : в 4 т. Москва : Русский язык. Т. 1: А-З. 2000. 699 с.

Романенко М. І. Гуманізація освіти: концептуальні проблеми та практичний досвід : монографія. Дніпропетровськ : Промінь. 2001. С. 34– 39.

Силкіна С. О. Парадигма гуманізму в контексті сучасного філософського дискурсу. Культура і сучасність : зб. наук. праць. Київ : Міленіум. 2012. № 2. 262 с.

Гончаренко С. У. Зміст загальної освіти і її гуманітаризація. Неперервна професійна освіта : проблеми, пошуки, перспективи. Київ : ВІПОЛ. 2000. С. 81–107.

Клепко С. Ф. Конспекти з філософії освіти. Полтава : ПОІППО. 2007. 420 с.

Сакун А. Проблема гуманізації освіти в контексті особисто- орієнтованого підходу. Філософські обрії. 2012. № 28. С. 193–201.

Євсович Р. В. Гуманізація та гуманітаризація вищої освіти в Україні : історичний контекст. Духовність особистості : методологія, теорія і практика. 2012. № 5 (52). С. 79–87.

Сластенин В. А., Исаев И. Ф., Мищенко А. И., Шиянов Е. Н. Педагогика : Учеб. пособие для студентов пед. учеб. заведений. Москва : Школьная пресса, 2002. 512 с.

Возняк В. С. Співвідношення розсудкі і розуму як філософськопедагогічна проблема. Дрогобич : Редакційно-видавничий відділ Дрогобицького державного педагогічного університету ім. Івана Франка. 2008. 357 с.

Гончар О. В. Педагогічна взаємодія як ключова складова гуманізації навчального процесу у вищому навчальному закладі. Наукові записки. Серія : Педагогіка. 2010. № 2. С. 62–66.

Сущенко Т. І. Важливі тенденції суспільного розвитку та їх вплив на посилення педагогізації освітніх процесів. Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах. 2014. Вип. 35 (88). С. 323–330.

Бахтіярова Т. Ш., Язвінська О. М. Комплексний підхід до гуманізації інженерно-технічної освіти в контексті фундаменталізації професійної підготовки. Вісник : збірник наукових праць НТУ. 2011. Вип. 24 (1). С. 8–13.

Шаргун Т. О. Гуманізація професійної підготоки майбутніх фахівців залізничного траспорту. Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах. 2013. Вип. 29. С. 102–108.

Цимбалюк Н. М., Калініченко В.І. Проблеми гуманітаризації вищої освіти в Україні. Вісник Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. 2010. № 891 С. 176-179. Режим доступу : http://www.sociology.kharkov.ua/socio/docs/magazin/vesnik_soc/891.pdf.

Євсович Р. В. Тезарусний підход до визначення поняття гуманізація та гуманітризація вищої освіти. Духовність особистості : методологія, теорія і практика. 2013. № 2 (55). С. 58–68.

Брежнева С. Визначення змісту основних принципів гуманізації навчально-виховного процесу молодших школярів на уроках музичного мистецтва. Молодь і ринок. 2015. №1 (120). С. 137–141.

Балл Г. О. Орієнтири сучасного гуманізму (в суспільній, освітній, психологічній сферах). Житомир : ПП «Рута». Вид-во «Волинь». 2008. 232. с.

Вербицкий А. А. Активное обучение в высшей школе : контекстный подход : [метод. пособие]. Москва : Высшая школа. 1991. 207 с.

Енциклопедія освіти. Акад. пед. наук України [гол. ред. В. Г. Кремень]. Київ : Юрінком Інтер. 2008. 1040 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-14